Persbericht

Samenwerking centraal op Noord-Nederlandse Landbouwbeurs 2016

By 28 oktober 2016 No Comments

Het doel van een beurs als de Noord-Nederlandse Landbouwbeurs is het bevorderen van samenwerking in de agrisector. Dit vergroot de kennis en versterkt de expertise bij de agrariërs. En dat wordt in de huidige economische markt steeds belangrijker. “Ook als agrarisch ondernemer red je het niet meer om op je eigen eilandje te blijven zitten en je niks aan te trekken van de wereld om je heen,” aldus Tjettje Miedema, Beursmanager. “We zien dit terug in diverse samenwerkingsverbanden en gezamenlijke deelnames aan pleinen op de komende Landbouwbeurs in het WTC Expo te Leeuwarden.

Vanuit een unieke samenwerking tussen elf bedrijven, die gezamenlijk de melkveesector bedienen, is “Melk van het Noorden” ontstaan. Tjettje Miedema: “Tijdens de beurs zijn al deze bedrijven gesitueerd op één groot plein. Ook veel dealers zien we gezamenlijk optrekken als het om beursdeelname gaat. Een positieve ontwikkeling. Hetzelfde geldt voor de importeurs. Velen vinden de weg weer terug naar Leeuwarden, zoals Goeweil, Bressel und Lade en Tjalma. Dit werkt ondersteunend voor de dealers in het Noorden. De Landbouwbeurs is altijd een succesvolle beurs geweest. Ook nu lopen de inschrijvingen weer prima en liggen de verwachtingen zowel qua bezoekers als exposanten hoger dan in 2014. Kortom, we zijn meer dan tevreden.”

Gouden Hef
In 2014 werd de drogestofmeter voor grasland Pasture Reader uitgeroepen tot winnaar van de “Gouden Hef”. Dit leverde Pasture Reader de titel duurzaamste jong agrarisch ondernemer op. Ook dit jaar kunnen deelnemers in aanmerking komen voor deze felbegeerde prijs, die door de beursorganisatie in het leven is geroepen ter stimulering van nieuwe ontwikkelingen en slimme ideeën, om hiermee de agrarische sector op een hoger niveau te heffen. Vernieuwende deelnemers kunnen zichzelf via de website voordragen of zich door een ander laten voordragen voor de “Gouden Hef” 2016.

Samenwerking Bildtse Aardappelweken
Het Bildt, één van de kerngebieden voor export van pootaardappels, organiseerde in 2012 de eerste Bildtse Aardappelweken. In 2018 keert dit succesvolle evenement terug, het jaar waarin Leeuwarden Culturele Hoofdstad is. Maar naast Leeuwarden is dan ook Valetta (Malta) Culturele Hoofdstad van Europa. Er zijn daarom vele lopende uitwisselingsprojecten met aardappeleiland Malta, waaronder ‘Potatoes Go Wild’. Tijdens de Landbouwbeurs laat de Stichting Bildtse Aardappelweken al haar projecten zien aan het publiek. Zo is de Landbouwbeurs aanwezig bij de ondernemerslunch in 2018. Een vruchtbare samenwerking met het oog op 2018, het jaar waarin ook de Landbouwbeurs weer wordt georganiseerd.

Veiling
De unieke agrarische veiling van jong gebruikte landbouwmachines trekt van oudsher veel bezoekers. Voor de derde maal op rij pakt Troostwijk Veilingen weer groots uit op de Landbouwbeurs. Tijdens de beurs kunnen bezoekers jong gebruikte machines bekijken, waarna er online kan worden geboden.

Sieperda-symposium 2016
De agribusiness heeft een sterke invloed gehad op de moderne Friese economie. Zo zijn de Friese koe en de bijbehorende zuivelindustrie wereldwijd bekend. Op 16 december 2016 wordt in het kader van de Landbouwbeurs het Sieperda-symposium “Graven naar de wortels van de Friese kenniseconomie” georganiseerd. De bijdragen op het symposium in het WTC Expo concentreren zich op voorbeelden uit het agrarische bedrijfsleven en de zuivelindustrie. De organisatie is in handen van de Fryske Akademy en het Fries Genootschap.

Praktische informatie Noord-Nederlandse Landbouwbeurs 2016
Van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 december 2016 wordt de Noord-Nederlandse Landbouwbeurs gehouden in het WTC Expo Leeuwarden. De beurs is op woensdag en donderdag geopend van 13.00 tot 22.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Meer informatie: www.wtclandbouw.nl.