De stimuleringsprijs De Gouden Hef 2018 is woensdagavond op de Noord-Nederlandse Landbouwbeurs in Leeuwarden uit 22 inzendingen gewonnen door de gebroeders Piet en Wilko Regnerus uit Ferwert (FR) voor hun zelf ontwikkelde EnviMaxX E475LT voor mechanische loofvernietiging van pootaardappelen. Op de landbouwbeurs werd de machine gepresenteerd die volledig elektrisch aangedreven wordt op 48 Volt, de standaard die veel in de automobielindustrie toegepast wordt. Volgens de jury (veehouder Rakesh de Vries, Jan Hibma van de firma Westra en Agrio-redacteur Lauk Bouhuijzen) past de machine goed in het uitgangspunt van de Gouden Hef; een innovatie die de landbouw verbeterd of verheft.

 

 

 

 

Feitelijk is de mechanische loofdoder een soort van terugkeer naar vroegere tijden toen dit werk nog handmatig gebeurde. Daarna hebben chemische middelen dit overgenomen. Volgens de gebroeders Regnerus, die samenwerken met dealer Dijkstra Multi Service, is hun machine gebouwd met het oog op het komende verbod in 2020 voor middelen zoals Reglone en Finale. Chemische alternatieven zijn er dan nauwelijks nog voor handen. Bovendien zouden er volgens de Friese gebroeders nog andere redenen om over te gaan tot mechanische loofvernietiging; het probleem met Rhizoctonia voor biologisch geteelde aardappelen, het slecht of moeilijk dood kunnen krijgen van nieuwe aardappelrassen en het versnellen van de afharding van de aardappelknollen.

De bestaande rood-grijze machines van REMA Environtal Machinery worden tot nu toe volledig hydraulisch aangedreven. De elektrische variant verkleint echter de milieudruk door het ontbreken van olie, filters en veel onderdelen. De jury zette nog wel enkele kanttekeningen. De verdere ontwikkeling van het huidige prototype naar een productie op grotere schaal moet gedegen aangepakt worden. Ook moeten er nog technische details opgelost worden bij de overschakeling van hydraulisch naar elektrische. Verder zullen akkerbouwers rekening moeten houden met hogere kosten; mechanische loofbestrijding zal iets duurder zijn dan met chemie maar die overstap lijkt onvermijdelijk.

De gebroeders Regnerus wonnen naast het speciaal vervaardigde beeldje van De Gouden Hef ook twee waardecheques; 1000 euro van de Noord-Nederlandse Landbouwbeurs en 2800 euro van uitgeverij Agrio, mediapartner van de beurs die nog tot en met zaterdag in het WTC in Leeuwarden gehouden wordt. Bekijk hier alle inzendingen voor de innovatieprijs.

Koop je ticket
Ben jij van plan om een bezoek te brengen aan de Noord-Nederlandse Landbouwbeurs? Koop dan hier je ticket gemakkelijk en snel online en betaal €10,50 in plaats van €12,50 voor je ticket! Met het online bestellen van entreetickets ben je voordeliger uit en hoef je niet meer in de rij te staan bij de kassa. De tickets worden als pdf per e-mail toegestuurd. Je kan de tickets geprint meenemen maar scannen vanaf de telefoon is ook mogelijk.

De Noord-Nederlandse Landbouwbeurs is woensdag 12 december geopend van 10.00 tot 18.00 uur, op donderdag 13 december en vrijdag 14 december van 13.00 tot 22.00 uur en op zaterdag 15 december van 10.00 tot 17.00 uur.

 Tot ziens op de Noord-Nederlandse Landbouwbeurs 2018!